Bolig ABC/ fullstendig alfabetisk oversikt over alt som er relevant for din bolig.
Akseptfrist
Med akseptfrist - eller budfrist, menes det tidsrommet budgiver (dvs. kjøper) sier at budet står. Som budgiver er du bundet av budet til akseptfristen utløper. Det er en evig kamp om hvor kort eller lang budfrist du skal gi selger. Selger og megler vil gjerne ha lange budfrister i håp om å lokke flere interessenter med på en budrunde, mens de fleste kjøpere liker å legge korte frister i håp om å kuppe leiligheten. Per i dag er dette ikke lovregulert. Som kjøper er det imidlertid viktig å huske på at budet ditt er bindende inntil akseptfristen din har gått ut, eller selger har avslått budet. I denne perioden må du altså aldri by på mer enn en bolig. Se mer under bud.
Aksjeleilighet
En aksjeleilighet ligner på en borettslagsleilighet. Men i motsetning til å kjøpe en andel, kjøper du her en aksje med tilknyttet leierett til en bestemt bolig. Du blir medeier/aksjonær i boligaksjeselskapet og får medbestemmelsesrett sammen med de andre aksjonærene. Som regel kan aksjene (med tilhørende leierett til boligen) selges fritt for markedspris, men det kan være avtalte former for forkjøpsrett. Prisen for en aksjeleilighet regnes ut på samme måte som for en borettslagsleilighet. Se borettslagsleiligheter.
Andelsleilighet
Andelsleilighet er det samme som en borettslagsleilighet.
Annuitetslån
Dvs. et boliglån der summen av renter og avdrag (terminbeløpet) er likt gjennom hele låneperioden. Dette forutsetter at renten ikke endres.
Ansiennitet
Medlemmer i borettslag, f.eks. OBOS eller USBL, opparbeider seg ansiennitet etter hvor lenge de har vært medlemmer. Dette kan gi visse fordeler, for eksempel at de har forkjøpsrett på boliger som selges i borettslaget. Se borettslag og forkjøpsrett.
Areal
Betegnelse på boligens størrelse, og måles i kvadratmeter. Det skilles ofte mellom bruttoareal (BTA) bruksareal (BRA) og boligareal (BOA). MERK: Det er krav til rommets størrelse for at det skal være målbart. EKS: Normalkravet til takhøyden er 2,4 meter, men 1,9 meter kan godtas så lenge det bare gjelder en del av boenheten.
As is - klausul
Når huset er solgt som det er, har selger et begrenset ansvar for skjulte feil og mangler. Selger har likevel ansvar for feil som medfører at boligen er i vesentlig dårligere stand enn det du hadde grunn til å regne med ut i fra kjøpesummens størrelse og forholdene ellers. Dette følger av avhendingslovens § 3-9.
Avdragsfrihet
En avtale om at du ikke skal betale avdrag på lånet i en bestemt periode, for eksempel de første årene av boliglånets løpetid. MERK: Renten på lånet vil løpe, selv om du har avdragsfrihet.
BOA
Boligareal er påbudt opplyst av forbrukerombudet, og utgjør bruksarealet av boligens hoveddel. Målbare rom skal være bygningsmessig innredet til sitt formål og overflatebehandlet. Arealet er målt eksklusiv yttervegger. MERK: For at innredet loftsrom skal tilfredsstille kravene til boligareal, må tilgjengeligheten være via permanent trapp - det er ikke nok med nedfellbar stige.
Boligens hoveddel
Det vil si stue, soverom, kjøkken, bad og vaskerom, samt andre oppholdsrom.
Boligens tilleggsdel
Det vil si boder, oppbevaringsrom, garasje som er en del av huset (frittliggende garasjer faller utenom), søppelrom, tekniske rom osv.
Borettslag
Borettslagsleilighet er det samme som en andelsleilighet. På papiret er det borettslaget som eier leiligheten, mens du leier din andel / leiligheten av borettslaget. Leilighetens verdi er det du betaler for leiligheten, pluss andel av fellesgjeld. Din andel av fellesgjelden betales gjennom husleien, som normalt også dekker fellesutgifter som vaktmester, offentlige avgifter og strøm i fellesrom. MERK: 1) Hvilke poster fellesutgiftene dekker varierer, så dette må du sjekke i hvert enkelt tilfelle. 2) Kjøper du en borettslagsleilighet slipper du å betale dokumentavgift til staten, men betaler i stedet et gebyr til forretningsfører.
Botid
Den tiden du har bodd i en bestemt bolig.
BRA
"Bruksareal. Det vil si hele boligens indre areal, og er det areal som ligger innenfor omsluttende vegger. BRA- arealet skal være større enn boligarealet. Også innvendige skillevegger måles dersom de har en tykkelse under 0,5 m. "
BSU
BSU står for boligsparing for ungdom, og er en spareordning med skattefordel for alle under 34 år. Maksimalt årlig sparebeløp er 20.000 kroner og totalt kan du ikke spare mer enn 150.000 kroner. Skattefradraget utgjør 20 prosent av det årlige sparebeløpet
BTA
Bruttoareal. Hele boligens ytre areal, inkludert boder og rom. Veranda, terasse og eventuelle fellesdeler i flermannsboliger, f.eks. trapperom, felles boder, vaskerom, oppbevaringsrom faller utenfor. Arealet er målt inklusiv yttervegger til midt i eventuell vegg mot naboleilighet eller mot felles del. Bruttoareal av loftsrom skal måles hvis krav til takhøyde tilfredsstilles, selv om rommet bare har adkomst fra nedfellbar stige. Loftsrommet må imidlertid ha gulv for å være måleverdig.
Bud
Dette er en skriftlig bekreftelse på at du vil kjøpe boligen til en viss angitt pris. Merk deg at alle bud er bindende inntil de er avslått av kjøper, eller tidsfristen du har angitt i budet har gått ut (se akseptfrist), eller at du som budgiver får melding om at eiendommen er solgt til en annen. Det anbefales derfor at du setter en tidsfrist i budet ditt. Husk også å ta med eventuelle forbehold om finansiering. Et bud må alltid gis inngis skriftlig, og normalt brukes det faks ved første bud. Eventuelle budøkninger skjer oftest via telefon. Merk deg at selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, han må altså ikke selge til den som byr mest.
Byggelån
Det vil si lån som gis til oppføring av bygg. Etter byggeperioden er over konverteres lånet til et langsiktig lån. Byggelånskostnadene er etableringsgebyr, løpende rente, og provisjon av maksimal byggelånsum.
Depositum
Ved utleie av bolig er det vanlig at utleier krever depositum. Dvs. at det innbetales en kontantsum på sperret konto, til dekning av eventulle skader leietager utfører på boligen eller manglende husleieinnbetaling. MERK: Størrelsen på depositumet er begrenset oppad. Det kan maksimalt kreves 6 ganger den månedlige husleien.
Dokumentavgift
En avgift som kjøper av selveierboliger må betale til staten når eiendomsretten blir tinglyst. Utgjør 2,5% av kjøpesummen ved kjøp av selveierboliger. Merk: Du slipper dokumentavgift når du kjøper en andel i et borettslag. Her betaler du i stedet normalt et gebyr til forretningsfører.
Effektiv rente
Det vil si nominell rente + alle omkostninger. Det er altså den renten du faktisk betaler, her er altså både rentesrente og alle gebyrer tatt med. Se nominell rente.
Eierskifteforsikring
En forsikring tegnet av selger. Skal dekke selgerens økonomiske ansvar som følge av feil og mangler overfor kjøperen.
Eierskiftegebyr
I sameier betaler man ofte et eierskiftegebyr til sameiets forretningsfører ved overdragelse av eierseksjoner. Gebyret betales av kjøper.
Fast rente
Det vil si at boliglånets rentesats er fastsatt på forhånd for en bestemt tidsperiode. Perioden kalles bindingstid.
Fellesareal
I borettslag og sameier finnes fellesarealer, for eksempel sittegrupper i bakgården, lekeapparater eller takterrasser. Disse arealene deles mellom beboerne etter den bruken de er tiltenkt, det er altså ingen som har enerett på å bruke dem.
Fellesgjeld
Dvs. Leilighetens andel av borettslagets gjeld. Kommer i tillegg til kjøpesummen. Husleien besørger din nedbetaling av fellesgjelden. Se borettslagsleilighet. MERK: Sjekk alltid om det er konkrete planer for rehabilitering eller lignende som kan få betydning for husleien/fellesgjelden.
Ferdigstillelsesgaranti
Det vil si en garanti for at en kontrakt på oppføring/bygging av et bolighus gjennomføres.
Festekontrakt
En avtale om leie av fast eiendom, f eks av tomt. Normalt må det også betales festeavgift (leie)
Finansieringsbevis
Bekreftelse på at du har fått innvilget lån fra banken. Kalles også for lånebevis.
Flytende rente
Det vil si at renten forandrer seg i takt med rentemarkedets utvikling.
Forkjøpsrett
Medlemmer i borettslag har ofte rett til å tre inn i høyeste bud. Se Ansiennitet, Meldefrist og Borettslag
Forretningsfører
Ved salg av borettslagsleiligheter og aksjeleiligheter skjer det ingen tinglysing og kjøper slipper å betale dokumentavgift. I stedet må kjøper normalt betale et gebyr til forretningsføreren. Se mer om dette under transport- og pantenoteringsgebyr.
Fremleie
Videreutleie av en leilighet du eier, eller bor i. MERK: Mange borettslag har begrensninger på mulighten til framleie. Kjøper du en leilighet for videreutleie bør du derfor vurdere en selveierleilighet.
Førstehjemslån
Gunstige låneordninger bankene primært tilbyr unge som skal kjøpe sin første bolig. Er ofte aldersbegrenset eller knyttet til BSU-kontoer, men kriteriene varierer fra bank til bank.
Grunnbok
Et register over fast eiendom. Her føres alle heftelser på en eiendom. Blant annet hvem som er eier av eiendommen og eventuelle pantelån som hviler på eiendommen.
Gårdsnummer og bruksnummer
Det vil si et nummereringssystem for eiendommer. Gårdsnummeret gjelder for den opprinnelige gården. Bruksnummeret gjelder for de enkelte deler den opprinnelige gården er delt inn i.
Heftelser
Grunnboken skal vise hvem som har hjemmel (er eier) og hvilke tinglyste heftelser det er på boligen og eiendommen. Det kan også være tinglyst andre rettigheter, f.eks. at naboen har gangrett over eiendommen. Dette punktet MÅ alltid kontrolleres nøye.
Hjemmelshaver
Det vil si hvem som er eieren av eiendommen
Husleie
Dvs. utgifter borettslaget eller sameiet dekker i felleskap samles i månedlig husleie: F.eks. kommunale avgifter, forsikring av bygninger, utvendig vedlikehold, og der det er aktuelt nedbetaling av fellesgjeld.
Interesseliste
Enkelte strøk er mer populære enn andre. Visse meglere tilbyr å sette deg på en liste som viser at du er interessert i bestemte strøk, eller i aktuelle boliger. Ofte brukes også dette navnet på listen som folk fyller ut når de er på boligvisning.
Kausjon
Det vil si at en annen har garantert for at du klarer å betjene ditt lån. Ofte brukt der banken mener at din sikkerhet ikke er god nok.
Kjøperforsikring
En forsikring for kjøper, skal hjelpe kjøperen ved tvist mot selger om vesentlige mangler.
Kjøpers undersøkelsesplikt
Du kan ikke påberope deg feil og mangler du kjente til - eller måtte ha kjent til da du kjøpte boligen. Kjøper har altså en undersøkelsesplikt, og bør alltid undersøke eiendommen før han inngår avtale, og etter at han overtar bruken. Har kjøperen før avtalen ble inngått undersøkt eiendommen eller uten rimelig grunn latt være å følge en oppfordring fra selgeren om å undersøke eiendommen, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. MERK: Dette gjelder likevel ikke dersom selgeren har handlet grovt uaktsomt eller for øvrig uærlig, eller i strid med god tro. Når det skal vurderes om det foreligger mangler ved en eiendom, må det også tas hensyn til eiendommens pris, alder og generelle tilstand. Likeledes må det tas hensyn til hvilke opplysninger som ble gitt i form av annonser, salgsoppgaver o.s.v. Moralen er enkel: Før du kjøper boligen må du gå nøye gjennom, innhent gjerne bistand fra takstmann.
Ligningsverdi
Formue i fast eiendom er skattepliktig. Likningsverdien på bolig- og fritidseiendommer danner utgangspunkt for fastsettelsen av boligskatten du må betale. Er ligningsverdien over 30% av boligens markedsverdi kan du kreve reduksjon av ligningsverdien. Dette må imidlertid dokumenteres. Se prosentligning.
Løpetid på lån
Den avtalte tid fra du etablerer lånet til lånet er fullt nedbetalt/siste avdrag forfaller.
Løsøre
For eksempel møbler. Grovt sagt: Flyttbare eiendeler
Lånebevis
Se Finansieringsbevis.
Lånetakst
Fastsettes av takstmenn, og er normalt grunnlaget banken bruker når de bestemmer hvor mye penger du kan få låne til å kjøpe boligen. Ligger normalt 10 til 20% under verditakst.
Makeskifte
Bytte av fast eiendom
Meglerhonorar
Megler skal ha betalt for salgsjobben. Normalt en blanding mellom faste priser (for eksempel annonser) og provisjon. Betales av oppdragsgiveren som normalt er selger.
Meldefrist
Fastsatt tidsfrist for å ha anledning til å benytte forkjøpsrett. Se Forkjøpsrett, Ansiennitet og Borettslag.
Målebrev
Det vil si et dokument som beskriver nøyaktig eiendommens grenser og beliggenhet
Nominell rente
Rentesatsen du skal betale - uten gebyrer.
Obligasjonsleilighet
Pass på: Ved "kjøp" av en obligasjonsleilighet får du i realiteten kun rett til å leie en leilighet mot å yte gårdeieren et lån. Som sikkerhet skal du ha en pantobligasjon i eiendommen pålydende det betalte beløp. MERK: Dersom du kjøper obligasjonen for mer enn obligasjonen pålyder, risikerer du å tape forskjellen mellom pålydende og det du har betalt. Dersom gårdeieren bestemmer seg for å innløse obligasjonen, har gårdeieren nemlig kun plikt til å innløse denne for pålydende. Dette er det mange som har tapt mye penger på. Omsetningen av obligasjonsleiligheter er i dag liten, og generelt advarer vi mot kjøp av obligasjonsleilighetet.
Omkostninger
I tillegg til kjøpesummen oppstår det flere utgifter ved kjøp av bolig. Skal det tinglyses skjøte må det bl.a. betales dokumentavgift. I tillegg til dokumentavgiften blir det tinglysingsgebyr for hvert dokument som skal tinglyses i forbindelse med handelen. For eksempel skjøte og kjøpers pantobligasjoner, se mer under tinglysningsgebyr. Ved kjøp av borettslagsleiligheter (aksje- eller andelsleiligheter), betaler kjøper normalt et transportgebyr til forretningsfører. Dette gebyret dekker selve transporten av dokumentene og innføring av transporten i selskapets bøker. Se transport- og pantenoteringsgebyr for mer. Andre omkostninger som fort blir til store beløp er annonseringsutgifter.
Overtagelse
Overtagelse av eiendommen skal skje til det tidspunkt og klokkeslett som er angitt i den kontrakten selger og kjøper har inngått. Dette er viktig fordi risikoen går over på kjøper når han etter kontrakten skal ha overtatt eiendommen. På overtakelsesdagen bør partene møtes og gå nøye gjennom eiendommen sammen, dette for at kjøper skal ha mulighet til å få bekreftet at boligen er i henhold til kontrakten, og at den er tilstrekkelig rengjort. Hvis kjøper vil påberope seg mangler må han ta kontakt med megleren umiddelbart, spesielt hvis kjøper vil holde igjen penger av kjøpesummen. Dersom man ikke er blitt enige om noe annet, er det viktig at kjøpesum og omkostninger er innbetalt på overtakelsesdato før nøkler utleveres. Dersom det er avtalt at eiendomsmegleren skal overlate nøkkel til kjøperen, skal heller ikke han gjøre dette før han er sikker på at fullt oppgjør inklusive omkostninger har funnet sted.
Pant
Når banken låner deg penger til bolig vil de sikre seg mot mislighold fra din side. Dette gjøres ved at de tar pant i boligen. En pantobligasjon er altså et bevis på at låntager A skylder långiver B en viss sum penger, og som spesifiserer at banken har pant i boligen som sikkerhet for lånet.
Pantenoteringsgebyr
Ved salg av borettslagsleiligheter og aksjeleiligheter skjer det ingen tinglysing og kjøper slipper å betale dokumentavgift. I stedet må kjøper normalt betale et gebyr til forretningsføreren for å få boligens adkomstdokumenter overført fra selger til kjøper. Her er det ingen sats som ved dokumentavgift, og størrelsen på gebyret varierer. Er boligen lånefinansiert betales ofte også et pantenoteringsgebyr til forretningsfører. Som sikkerhet for transaksjonen benyttes pantesperre i adkomstdokumentene, og dersom det kreves gebyr for dette belastes dette selger.
Prisantydning
Ønsket minstepris på boligen, som regel satt ut fra meglers/takstmanns vurdering. Merk at selger fritt kan avslå bud selv om de ligger på- eller over prisantydning.
Prosentligning
Per i dag blir du skattlagt av fordelen av å bo i egen bolig. Denne inntekten regnes i prosent av boligens ligningsverdi, og inntektsføres i selvangivelsen til boligens eier. Se ligningsverdi.
Prospekt
Meglerens beskrivelse av boligen, skal gi relevante opplysninger om boligen og dens beskaffenhet.
Påbudt tilbehør
Brannslukningsapparat- eller brannnslange OG røykvarsler er påbudt i norske boliger. Kjøper har derfor krav på det påbudte utstyr vederlagsfritt selv om det ikke fantes på eiendommen ved besiktigelsen.
Reguleringsplan
En reguleringsplan er en detaljplan med oversikt over de gjeldende reguleringsbestemmelsene for et bestemt område. Planen viser for eksempel om området er regulert til boligformål, eller til næringsformål
Reklamasjon og reklamasjonsfrister
Med reklamasjonsfrist menes klagefrist. Det skilles mellom den 1) relative: Kjøperen taper retten til å gjøre et avtalebrudd gjeldende dersom han ikke INNEN RIMELIG TID etter at han oppdaget eller burde oppdaget det, gir selgeren melding om at avtalebruddet vil bli gjort gjeldende og hva slags avtalebrudd det er. 2) Og den absolutte: Reklamasjon kan uansett ikke skje MER ENN 5 ÅR etter at kjøperen har tatt over bruken av eiendommen. HUSK: Selv om 5-års fristen har gått ut vil ikke selger bli fritatt dersom han har handlet grovt uaktsomt, uærlig eller i strid med god tro. Har selger opptrådt uredelig mister han altså retten til å påberope seg at reklamasjonen kommer for sent.
Salgsoppgave
Meglerens beskrivelse av boligen, skal gi relevante opplysninger om boligen og dens beskaffenhet.
Sameie
Når to eller flere eier noe sammen, foreligger et sameie. I et boligsameie eier den enkelte en ideell andel av hele boligen, men har en eksklusiv bruksrett til sin eierseksjon.
Selgers opplysningsplikt
Selger har en omfattende opplysningsplikt overfor kjøper. I følge NEF har eiendommen en mangel dersom forhold ved eiendommen ikke svarer til opplysning selgeren har gitt til kjøper. Det samme gjelder dersom eiendommen ikke svarer til opplysning som er gitt i annonse, salgsprospekt eller ved annen markedsføring på vegne av selger. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut fra at opplysningene har virket inn på avtalen, eller opplysningene ikke i tide er rettet på en tydelig måte.
Selveierbolig
Selveierboliger kan være både leiligheter, rekkehus, tomannsboliger og eneboliger. Selve hustypen sier altså ingen ting om eierformen. I motsetning til en borettslagsleilighet er det normalt lettere å leie ut selveierleiligheter. Beviset for at du er eier av en selveierbolig er et skjøte som må tinglyses. Det påløper derfor dokumentavgift ved kjøp av en selveierbolig.
Serielån
Et lån der låneavdragene er like store i hver termin. Husk at rentene kommer i tillegg til avdragene.
Skjøte
Det vil si dokumentet som viser hvem som er eier av boligen.
Som den er-kjøp
Når huset er solgt som det er, har selger et begrenset ansvar for skjulte feil og mangler. Selger har likevel ansvar for feil som medfører at boligen er i vesentlig dårligere stand enn det du hadde grunn til å regne med ut i fra kjøpesummens størrelse og forholdene ellers.
Startlån
Startlån er navnet på en låneordning kommunene tilbyr unge i etableringsfasen eller andre som har vanskeligheter med å skaffe seg en bolig.
Strømmåler
Ingen vil betale for strøm de ikke har brukt. På overtagelsesdagen er det derfor viktig at kjøper og selger leser av strømmåleren sammen, og sender inn resultatet samt endringskjema med opplysninger om gammel og ny eier til strømleverandøren.
Terminbeløp
Det du samlet betaler av avdrag + renter per avdrag på boliglånet ditt. Vanligvis månedlig.
Tilstandsrapport
En tilstandsrapport skal være en grundig og detaljert beskrivelse av boligens tekniske og vedlikeholdsmessige tilstand - utført av en takstmann. For eksempel med oversikt over mulige vannskader og lekkasjer, og elektrisk anlegg. Rapporten skal være uavhengig av markedskonjunkturene, og beskrive tilstandssvekkelser. Normalt har den også et overslag over hvor mye det vil koste å utbedre eventuelle feil og mangler. MERK: Det er ikke påbud om at tilstandsrapport må være gjennomført. Er du i tvil om boligens tilstand bør du selv få bistand av en takstmann. NB: Må ikke forveksles med verdivurdering fra megler.
Tinglysingsgebyr
Ved salg av en selveierbolig må det betales et tinglysingsgebyr for hvert enkelt dokument som skal tinglyses, f eks skjøte og pantobligasjoner. Dette er det kjøperen som betaler. Ofte blir det også tinglyst en sikringsobligasjon som en ekstra sikkerhet for både kjøper, selger og megler. Da er det oppdragsgiver (normalt selger) som betaler gebyret. NB: Det er meglers ansvar å sørge for at sikringsobligasjonen blir slettet straks partene har oppfylt bestemmelsene i kjøpekontrakten, skjøtet er tinglyst og selgers panthavere har slettet sine pantobligasjoner.
Transport- og pantenoteringsgebyr
Ved salg av borettslagsleiligheter og aksjeleiligheter skjer det ingen tinglysing og kjøper slipper å betale dokumentavgift. I stedet må kjøper normalt betale et gebyr til forretningsføreren for å få boligens adkomstdokumenter overført fra selger til kjøper. Her er det ingen sats som ved dokumentavgift, og størrelsen på gebyret varierer. Er boligen lånefinansiert betales ofte også et pantenoteringsgebyr til forretningsfører. Som sikkerhet for transaksjonen benyttes pantesperre i adkomstdokumentene, og dersom det kreves gebyr for dette belastes dette selger.
Ungdomsboliger
Dette er kommunale boliger forbeholdt ungdom i en viss alder. Vanligvis mellom 18 og 35 år.
Uteareal
For eksempel bakgård i et borettslag, dette kan være et fellesareal, men er i visse tilfeller kun for eierne av enkelte boenheter.
Verditakst
Verditakst er den prisen takstmannen mener boligen, pluss eventuell tomt, kan selges for i et normalmarked. Danner ofte grunnlag for lånetakst. MERK: Legg merke til at takstmannen ved en takst kun beskriver feil og mangler han kommer over under sin taksering. Dette er altså ikke en tilstandsrapport. Se verdivurdering og tilstandsrapport.
Verdivurdering
Meglers anslag over hva boligen er verdt i dagens marked, normalt etter en ren visuell befaring av boligen. MERK: Meglers vurdering må IKKE forveksles med tilstandsrapport eller verditakst utført av takstmann
Notat:
Noe av tekst er hentet fra www.dinside.no.